Online Terapi

Yüz yüze terapi yapamama durumunda (danışanın özel durumundan dolayı ya da pandemi döneminden dolayı) psikoterapinin yöntem ve tekniklerinin sanal ortamda işletilerek terapi hizmetinin ihtiyaç sahibine ulaştırılmasıdır.
Online terapi, danışan ile terapistlerin iletişim araçları yardımı ile uzaktan görüşerek terapi yaptıkları bir yöntemdir. Online terapi, yüz yüze terapiden mekan ve biçim olarak farklıdır ancak yüz yüze terapinin tüm etik kurallarını kabul ederek uygulamaktadır. Bir terapide olması gereken ve uyulması gereken her kurala online terapide de dikkat edilir ve terapi kurallarına uygun hareket edilir. Online terapide birebir terapi şeklinde gerçekleşir ve terapi sırasında terapistin ve danışanın yanında kimse olmamasına özen gösterilir. Bu online terapinin, terapist- danışan gizliliği kuralını benimsediğini göstermektedir.

Online terapiler birebir veya grup terapisi şeklinde gerçekleşebilmektedir. Online birebir terapi tıpkı, yüz yüze terapi gibi, danışan ve terapistin karşılıklı iletişimi ile gerçekleşir. Online birebir terapide, yüz yüze terapide kullanılan, bilişsel davranışçı terapi, şeme terapi gibi yöntemler kullanılabilmektedir. Online grup terapi ise, 5-6 kişiden oluşan gruplar ile yapılmaktadır. Gruba katılan kişiler, terapistin belirlediği ortak bir yöntem ve ağ aracılığı ile terapiye katılırlar ve terapistin de katılımı ile grup terapisi başlamış olur. Online grup terapisinde de tıpkı yüz yüze yapılan grup terapisi gibi terapist, danışanları yönlendirme veya gözlemci olma yolunu seçebilmektedir.

Online terapi, zaman, mekân gibi engeller ile yüz yüze terapi imkanı olmayan, dışarı çıkmasına engel olan bir rahatsızlığa sahip olan kişiler için oldukça faydalı bir yöntemdir. Online terapi ile birlikte danışan veya terapist dünyanın neresinde olursa olsun terapi yapılabilmesi mümkündür. Online terapinin yapılabilmesi için, danışan ve terapistin belirli gün ve saatte randevulaşması ve bu saatlere uyum sağlaması gerekmektedir.

Online Terapinin Esasları

Online terapi, tıpkı birebir veya grup terapide olduğu gibi ilkelere ve esaslara sahiptir. Bu esaslar hem danışan hem de terapist haklarını korumaktadır. Online terapinin esasları şöyledir;

  • Online terapi, tüm psikoterapi yöntemlerinde ilk kural olan gizlilik ilkesine uyum sağlamaktadır. Buna göre danışanın terapist ile paylaştığı bilgiler, terapist- danışan gizliliğine uygun olarak hiç kimse ile paylaşılmamaktadır. Bu ilkeye uygun olarak, online terapinin gerçekleşeceği mekânda terapi kullarına uygun olmalıdır. Terapist ve birey yalnız oldukları bir ortamda terapiye katılım göstermelidir. Böylece terapi sırasında konuşulanların duyulması engellenmiş olur.
  • Online terapi esnasında bulunulan ortamın sessiz ve aydınlık olması gerekmektedir.
  • Online terapi sırasında, terapi yapılan ortama birinin girip çıkmaması, terapinin kalitesi ve danışan gizliliği açısından dikkat edilmesi gereken bir konudur.
  • Online terapinin en rahat ve kesintisiz şekilde yapılabilmesi için terapinin yapılacağı ağın, uygulamanın, teknolojik aletin sorun yaratmayacağından emin olmak gerekmektedir.
  • Online terapiye katılırken, tıpkı yüz yüze terapiye gelirken olduğu gibi giyime özen gösterilmesi gerekmektedir.
  • Online terapinin, telefon, televizyon gibi teknolojik aletler ile kesilmemesi gerekmektedir.


Online Terapi Hangi Durumlarda Yapılabilir?
Online terapi, danışan ve terapist arasında uzak mesafe olduğu durumlarda yapılabilir. Böylece dünyanın neresinde olursa olsun terapi yapılabilmesi mümkün olur. Online terapi, terapiye gelemeyecek fiziksel bir engeli olan danışanlarda da uygulanabilmektedir. Fiziksel olarak tek başına hareket edemeyen, zorluklar yaşayan hastaların evlerinden terapi görebilmesi online terapi ile mümkün olmaktadır.

Online terapi, evden çıkmakta psikolojik olarak sıkıntılar çeken kişilerle de yapılabilmektedir. Online terapi ile obsesif kompülsif bozukluk, sosyal fobi, agorafobi gibi psikolojik rahatsızlıkları olan kişiler konfor alanlarından çıkmadan ve kaygı duymadan terapi görebilmektedir.

Online Terapi Ne Kadar Sürer?

Online terapinin ne kadar süreceği, yüz yüze görüşmenin yapılabilmesine bağlı olarak değişmektedir. Danışan ile terapist arasındaki mesafenin kalması yüze görüşmeyi mümkün kılmaktadır. Böylece artık online terapiye ihtiyaç kalmaz. Ayrıca danışanların dışarı çıkmalarını engelleyen psikolojik problemlerinin aşılması ile de online terapi süreci sona ermektedir. Bu sebeple, psikolojik sorunun aşılma süresini online terapi süresi olarak belirlemek doğrudur.

Online terapideki seanslar ise yaklaşık olarak 45-50 dakika aralığında sürmektedir. Bu süre danışanların ve terapistlerin müsait olmalarına bağlı olarak da ayarlanabilmektedir. Online terapinin ne zaman yapılacağı ise, danışan ve terapistin randevulaşması ile belirlenmektedir.

Online Terapi Nasıl Yapılır?

Online terapi, danışan ve terapistin iletişimin araçları üzerinden yapılacak terapi ile ilgili kuralları belirlemesi ve bir form üzerinden resmileştirmesi ile başlar. Online terapinin gizliliğinin korunması için yapılan bu uygulamada, online terapinin kaydedilmeyeceği, online terapide anlatılanların başkaları ile paylaşılmayacağı garanti altına alınmış olur.

Online terapinin ikinci aşamasında, danışan ile terapist görüşerek terapi saatini ve gününü belirlerler. Terapi gününde ve saatinde hazır bulunan danışman ve terapist bilgisayardaki görüntü konuşma uygulamaları, araçları ile online terapiyi gerçekleştirirler. Online terapi sırasında, terapi ortamı sessiz olmalıdır. Terapi başka biri tarafından bölünmemeli ve terapi yapılan odanın içerisinde danışan veya terapistten başka kimse olmamalıdır. Yalnız olunması özellikle terapi gizliliğinin korunması ve terapinin rahatlıkla yapılabilmesi açısından önemlidir.

Terapi başladığında yüz yüze terapide olduğu gibi terapist danışana nasıl olduğunu, neler hissettiğini, terapi hakkında neler hissettiğini sorar ve bu ısınma konuşmalarından sonra terapist danışan için hangi terapi yöntemini uygun görüyorsa o terapi yöntemi ile tedavi süreci başlamış olur. Seansın bitiminde terapist danışandan seansta konuşulanlar ile ilgili birkaç geri bildirim alır ve bir sonraki online terapi için zaman ve gün belirlenir.

Online Terapinin Kullanılabileceği Rahatsızlıklar ve Sıkıntılar Nelerdir?
Online terapi, ağır travmalar ve kişilik bozuklukları gibi sorunlar ve rahatsızlıklar dışında pek çok hastalığın tedavi sürecinde kullanılabilir. Bu rahatsızlıklar ve sorunlar şöyledir;
  • Depresyon
  • Kaygı bozukluğu
  • Obsesif kompülsif bozukluk
  • Agorafobi ve diğer fobiler
  • Travma sonrası stres bozukluğu
  • Yeme bozukluğu
  • Uyku bozukluğu
  • Fiziksel hasar sonrası uyum süreci
  • Kronik hastalıklar ile mücadele
  • Sınav stresi
  • Başarısızlık kaygısı
  • Ergenlik dönemi sorunları
  • Alkol ve madde bağımlılığı
  • Cinsel sorunlar
  • Aldatma ve aldatılma
  • Kayıp ve yas problemleri
  • İkili ilişkilerde iletişim sorunları


Online Terapinin Avantajları Nelerdir?

Online terapi, danışanlar ile terapistlerin yüz yüze terapi yapamayacak durumda olduklarında, uzak mesafelerde bulunduklarında avantaj sağlamaktadır. Terapilerde yüz yüze terapi yapılması daha çok tercih edilen bir durumdur ancak online terapi hiç terapi yapılamamasındansa bulunulan durumun en iyi şekilde değerlendirilmesine yardımcı olmaktadır.

Online terapi, danışanların yüz yüze konuşmaktan çekindiği, obsesif kompulsif bozukluk, agorafobi gibi dışarı çıkmaktan kaygı ve korku duydukları durumlarda fayda sağlayan bir yöntemdir. Böylece danışanların, evden çıkmalarına gerek kalmadan terapi yapılabilmesi mümkündür. Online terapi ile evden çıkmakta zorluk yaşayan danışanların bu sorunların kurtulmaları da mümkündür.

Online terapi, yalnız bırakamayacağı bir yakını olan danışanların terapi hizmeti alabilmesi için de avantajlı bir yöntemdir. Küçük bebeği olan anne- babalar, bakıma muhtaç durumdaki bir kişiye bakan hasta yakınları online terapi ile evden çıkmaya gerek duymadan terapiye katılabilmektedir.

Online terapinin avantajlı olduğu bir diğer konuda fiziksel engeli olan danışanların kolaylıkla terapiye katılabilmesidir. Fiziksel olarak hareket edemeyen, yardıma ihtiyaç duyan kişilerin sorun yaşamadan terapiye katılım sağlaması online terapi ile mümkündür.

Online Terapi İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Bana Yazın
Yardıma İhtiyacınız mı var?
Psikoterapi, iyi olma halinizin arttırılması amacı ile sorunun uzmanı ile (yani siz) sorunun çözümü için kullanılacak tekniklerin uzmanının (yani psikoterapistin) bir arada çalıştıkları, çoğunlukla iki ya da 3 kişinin katıldığı, sözel iletişimin ağırlıklı olarak kullanıldığı bir hedef doğrultusunda planlanan bir yolculuktur. Bu yolculuğa ihtiyaç duyduğunuzda bir telefon uzağınızdayım...
İlgili Yazılar
Travma Sonrası Stres Bozukluğu ve EMDR Terapi
Travma Sonrası Stres Bozukluğu ve EMDR Terapi
Post-Travmatik Stres Bozukluğu (TSSB), derin üzücü veya rahatsız edici bir tecrübeye tanık olduktan sonra veya ciddi bir yaralanma yaşadıktan sonra gelişebilecek bir anksiyete bozukluğudur.
Bipolar Bozukluk Nedir? Genetik Midir?
Bipolar Bozukluk Nedir? Genetik Midir?
Maniden depresyona kadar uzanan ruh halindeki aşırı değişiklikler olarak tanımlanan bipolar bozukluk genetik mi ?
Kararsızlık Nedir? Nedenleri Nelerdir?
Kararsızlık Nedir? Nedenleri Nelerdir?