Tıbbi literatürde hiçbir açıklaması olmayan fiziksel olarak hissettiğimiz ağrılar...

Psikosomatik Ağrılar

Psikosomatik Ağrılar Nedir

Hepimizin zaman zaman bel ağrısı, sırt ağrısı, baş ağrısı, bacak ağrısı gibi rahatsızlıkları olur. Bunların bazıları tıbbi olarak bir açıklamaya sahip iken bazıları ise tıbbi olarak açıklanamayan, psikolojik durumumuzdan kaynaklanan rahatsızlıklardır.

Psikosomatik ağrılar, fiziksel olarak hissettiğimiz ancak tıbbi literatürde hiçbir açıklaması olmayan rahatsızlıklardır.

Zihinsel yorgunluğumuz bazen kendisini bedensel ağrılar olarak dışa vurur. Hatta bazen çeşitli ağrılar hissedip doktora başvurduğumuzda yapılan tetkikler sonucunda fiziksel bir problemi işaret eden hiçbir bulgu bulunamamasının ardından doktor psikolojik olabileceğini söyleyene kadar ne kadar yorulduğumuzu fark etmeyiz bile.
Psikosomatik ağrıların kökeninde sıklıkla stres yatar. Bununla birlikte, depresyon, anksiyete, panik bozukluk, cinsel işlev bozuklukları gibi psikolojik rahatsızlıklara sahip bireylerde psikosomatik ağrıların görülme olasılığı yüksektir.
Hissettiğimiz her duygunun kendine özgü frekansı vardır. Negatif duygularımızın frekansları da sinir hücrelerinden geçiş sırasında hücrelerimize, organlarımıza negatif sinyaller gönderirler. Gönderilen bu negatif sinyaller de bazı durumlarda organlarımızda, dokularımızda ve hücrelerimizde ağrı olarak karşılığını bulur. Yani bir nevi vücudumuz ona kötü davrandığımızı düşünerek bize ceza verir.

Psikosomatik Ağrı Türleri Nelerdir ?

Psikosomatik ağrıların beraberinde sıklıkla göğüs ağrısı, çarpıntı, nefes alamama, mide rahatsızlıkları, bulantı, baş ağrısı ve baş dönmesi gibi genel semptomlar görülür. Bunların ötesinde hissedilen spesifik ağrı çeşitleri de vardır. Genel olarak aşağıda listelenen ağrılar toplumda en yaygın olanlarıdır.

  • Karın ağrısı:Yaşadığımız stres, sıkıntı, üzüntü gibi duygular, mide ve bağırsaklarımızı olumsuz etkiler. Çoğunlukla bulunduğumuz bir ortamda kendimizi rahatsız hissediyorsak, çok üzüldüğümüz bir olay başımıza geldiyse sindirim sistemimiz tepki verir ve karnımız ağrır. Psikosomatik ağrıların çocuklar üzerinde de en çok görülen ağrı çeşidi karın ağrılarıdır. Okul ve sınav stresi, aile içi huzursuzluklar çocuklarda karın ağrısı olarak kendini göstermektedir.

  • Baş ağrısı/migren: Baş ağrısı ve migren genellikle gün içerisinde yaşadığımız stres sonucu ortaya çıkar. İş yerinde yaşadığınız sıkıntılar, ailenizle yaşadığınız sorunlar kaslarınız gerilmesine ve sonucunda da baş ağrısının ve migrenin ortaya çıkmasına yol açar.

  • Regl ağrıları: Hemen hemen her kadının regl dönemi ağrılı geçer. Ancak ağrılarınız son birkaç aydır arttıysa bunun sebebi duygularınız ve zihninizin yıpranması olabilir. Regl dönemi zaten duygusal olarak kadınların inişli çıkışlı oldukları bir dönemdir ve yaşadığınız gerginlikler ve üzüntüler bu sürecin sizin için daha acılı ve zorlu geçmesine neden olabilir.

  • Boyun ve omuz ağrıları: Psikolojik olarak inişler çıkışlar yaşadığımız zamanların vücudumuzda etkisini gösterdiği ilk yer boyun ve omuz bölgesidir.

  • Kol ve bacak ağrıları: Yaşadığımız stres veya gerginlikler esnasında bazen kaslarımızı sıkarak kendimizi sakinleştirmek isteriz bu da daha sonrasında kollarımızın ve bacaklarımızın ağrımasına yol açar.


Psikosomatik Ağrılar Nasıl Tedavi Edilir?

Psikosomatik ağrılar tedavi edilebilir rahatsızlıklardır. Psikosomatik ağrıları engellemek için bir doktora görünmeden önce kendinizin de uygulayabileceği bir takım tedavi seçenekleri vardır. Kendimizi daha iyi ifade etmek psikosomatik ağrıların çözümü olabilir. Bazen kendimizi ifade etmekte zorlanırız. Tüm uğraşlarımıza rağmen bize kötü davranan patronumuza karşı tepkisiz kalabiliriz, bizi üzen yakınlarımıza karşı onları üzmemek adına sessiz kalmayı tercih ederiz. Bu durumlarda içimize attığımız duygular psikosomatik ağrı olarak bize geri döner. Bizi üzen, sinirlendiren olaylar sırasında kendimizi daha iyi ifade etmek bu ağrıların oluşmasını önleyebilir.

Psikosomatik ağrıların tedavisinde kullanılabilecek bir diğer yöntemde yoga ve meditasyon yapmaktır. Yoga ve meditasyon gevşemenize ve duygularınızı daha rahat kabullenmenize yol açacaktır.

Psikosomatik ağrılarınız bir türlü geçmiyorsa bir psikoterapiste danışmanızda fayda vardır. Psikoterapistinizin uygun bulduğu tedavi yöntemleriyle psikosomatik ağrılardan kurtulmanız mümkün olacaktır.Hasta hikayesinin detaylı bir şekilde dinlenmesinin ardından tedavi bu hikaye doğrultusunda psikoterapi ve gerekirse bir psikiyatrist eşliğinde yürütülecek olan ilaç tedavisi ile sağlanır.
Yardıma İhtiyacınız mı var?
Psikoterapi, iyi olma halinizin arttırılması amacı ile sorunun uzmanı ile (yani siz) sorunun çözümü için kullanılacak tekniklerin uzmanının (yani psikoterapistin) bir arada çalıştıkları, çoğunlukla iki ya da 3 kişinin katıldığı, sözel iletişimin ağırlıklı olarak kullanıldığı bir hedef doğrultusunda planlanan bir yolculuktur. Bu yolculuğa ihtiyaç duyduğunuzda bir telefon uzağınızdayım...