Psikoterapi ile alkol bağımlığından kurtulabileceğinizi biliyor musunuz...

Alkol Bağımlılığı

Alkol Bağımlılığı Nedir

Alkol bağımlılığı, bireylerin aşırı miktarda alkol tüketmesi, her gün belli bir saat olmaksızın alkol tüketmek istemesi, alkol almadığı zamanlarda yoksunluk çekmesine neden olan bir bağımlılık türüdür. Bireyler alkol kullanmadıkları zamanlarda kendileri kötü ve stres altında hissederler. Yoğun bir yoksunluk çektikleri için ruh halleri oldukça kötüdür. Mutsuz, karamsar, üzgün, öfkeli, sinirli ve bazen de saldırgan bir ruh haline sahip olabilirler.

Alkol bağımlılığı, toplum içerisinde sık sık alkol sevmek ile karıştırılmaktadır. Alkolü belirli bir miktarda kullanmak alkol bağımlılığına neden olmamaktadır ve bu kişileri alkol bağımlısı olarak adlandırmak yanlıştır. Alkol bağımlıları, alkolü normalden kat kat fazla tüketirler ve durma noktalarını kaybederler.

Bağımlılık bireylerin iş veya okul hayatını, kişisel ilişkilerini, fiziksel ve psikolojik sağlığını son derece olumsuz etkileyen bir sorundur.

Alkol Bağımlılığının Belirtileri

  • Bireylerin alkol kullanımı sebebiyle çevresindeki kişileri ihmal etmesi, iş ve okuldaki görevlerini, aile içerisinde, çevresinde üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmemesi

  • Alkol kullanımı sebebiyle kendini yalnızlaştırma

  • Sağlığını tehlikeye attığını ve iş ve sosyal hayatını olumsuz etkilediğini bilmesine rağmen alkol kullanmaya devam etme

  • Sürekli olarak daha önceden içilen alkol miktarının yeterli gelmemesi ve daha fazlasını isteme

  • Alkol kullanımı sebebiyle maddi kayıpların ortaya çıkması

  • Alkol alınmadığı zamanlarda yoksunluk hissetme ve yoksunluğa bağlı olarak terleme, titreme, ağız kuruluğu, odaklanamama gibi fiziksel belirtiler gösterme

  • Alkol kullanımını bırakmaya çaba gösterilse bile başarısız olma ve yeniden alkole başlama


Alkol Bağımlılığının Nedenleri?

Alkol bağımlılığı, maddi sıkıntılar, geçmişte yaşanan travmatik olaylar, sorunlu bir kişilik yapısı gibi nedenler dolayısıyla bireylerde görülen bir sorundur. Alkol bağımlılığının sık rastlanan nedenlerinden biri özellikle çocukluk dönemlerinde yaşanmış travmatik olaylardır. Anne babanın boşanması, aile içi şiddet, çocukken tacize uğramak gibi sorunlar alkol bağımlılığının nedenlerinden bazılarıdır. Kazalar ve ölümlerde hangi yaşta görülürse görülsün alkol bağımlılığına neden olan sorunlardandır. Yaşanan olayları unutmak isteyen kişiler, alkol yolunu tercih etmekte ve böylece alkol tükettiklerinde yaşadıklarını unutacaklarını düşünmektedir.

Alkol bağımlılığının nedenlerinden bir diğeri de psikolojik rahatsızlıklardır. Depresyon, kaygı bozukluğu gibi rahatsızlıkların sonucu olarak, bireylerde alkol bağımlılığı görülebilmektedir. Kişilerin hissettiği, mutsuzluk, üzüntü, kaygı, korku, stres gibi duygular, bu duyguları azaltmak veya ortadan kaldırmak için alkol tüketimine başvurmalarına sebep olmaktadır. Psikolojik rahatsızlıklara bağlı alkol bağımlılığının neden olduğu mutsuzluk, kaygı, öfke gibi durumlar bireylerin psikolojilerini daha da kötü etkilemekte ve böylece birey bir kısır döngünü içerisine çekilmektedir.

Maddi sorunlar, alkol bağımlılığının ortaya çıkması sebep olan nedenlerden bir tanesidir. İşsizlik, yüksek miktarda borç yapmak, kendisini veya ailesini geçindirmeye yetecek kadar para kazanamamak bireyleri psikolojik olarak bir çıkmaza sokmakta ve bireylerde bir çıkış yolu olarak alkol tüketmektedir. Kişiler alkol tüketerek maddi açıdan zor durumda oldukları gerçeğini unutmaya çabalarlar. Alkol bağımlılığı, bireyleri maddi olarak daha da kötü bir duruma sokmaktadır.

Bağımlılığa yatkın, özgüvensiz, depresif bir kişilik yapısına sahip olmak bireyleri aşırı alkol kullanımına ve sonucunda da alkol bağımlılığına yöneltmektedir. Özellikle özgüvensiz ve başarısız kişileri, normalde yapamadıkları şeyleri alkol alarak yapabileceklerini düşünürler.

Alkol Bağımlılığı Nasıl Tedavi Edilir?

Alkol bağımlılığı, tedavi edilebilen bir bağımlılıktır. Ancak alkol bağımlılığının tedavi edilebilmesi için öncelikle kişinin alkol bağımlısı olduğunu kabul etmesi gerekmektedir. Alkol bağımlısı kişiler genellikle bağımlı olduklarını kabul etmez ve ne zaman isterlerse alkol kullanmayı bırakabileceklerini iddia ederler ve bunu çevrelerine kabul ettirmeye çalışırlar. Bu sebeple tedavi sürecinin ilk adımı kişilerin bağımlı olduklarını kabul etmesidir. Bu süreçte alkol bağımlısı kişinin çevresinden özellikle de ailesinden göreceği destek son derece önemlidir.

Alkol bağımlılığı, psikoterapi, biorezonans ve ilaç tedavisi gibi yöntemler ile tedavi edilebilmektedir. Alkol bağımlılığı tedavisinde kullanılan ilk yöntem psikoterapidir. Psikoterapi sürecinin ardından gelen süreç ise oldukça kritiktir. Bireylerin alkol tüketmek istememesi, yeniden başlamaması son derece önemlidir. Bu süreçte kişilerin yakından takip edilmesi gerekmektedir. Bu süreçte belirli aralıklarla yeniden terapi görmek sürecin daha sağlıklı ilerlemesine yardımcı olmaktadır.

Alkol Bağımlılığının tedavisinde psikoterapi yöntemi olarak EMDR Terapi ve Bilişsel Davranışçı Terapi yöntemleri kullanılırken fiziksel bağımlılığın azaltılması amacı ile Biorezonans cihazı ile çalışılmaktadır. Psikoterapi Atölyesi bünyesinde yapılan bu terapiler eş zamanlı olarak danışana uygulanmaktadır.
Yardıma İhtiyacınız mı var?
Psikoterapi, iyi olma halinizin arttırılması amacı ile sorunun uzmanı ile (yani siz) sorunun çözümü için kullanılacak tekniklerin uzmanının (yani psikoterapistin) bir arada çalıştıkları, çoğunlukla iki ya da 3 kişinin katıldığı, sözel iletişimin ağırlıklı olarak kullanıldığı bir hedef doğrultusunda planlanan bir yolculuktur. Bu yolculuğa ihtiyaç duyduğunuzda bir telefon uzağınızdayım...