u

Herhangi bir konuda gerginlik hissettiğiniz stres durumlarını yönetin..

Stresle Başa Çıkma ve Öfke Kontrolü

Stresle başa çıkmanın ilk adımı stres olmanıza sebep olan şeyi tespit etmektir. Stresin kaynağını tespit etmek o konu üzerine yoğunlaşarak, baş etmek için yöntemler bulmanıza yardımcı olacaktır.

Stres nedir?

Stres, herhangi bir konuda kişilerin üzerlerinde hissettikleri baskı, gerginlik halidir. Stres, mutluluk, acı, korku, üzüntü gibi duyguları yaşarken verdikleri olağan tepkidir. İnsanlar iş hayatında yaşadıkları olumsuz durumlardan, sosyal çevresindeki arkadaşlık ilişkilerinden, okul hayatından ve sınav dönemlerinden dolayı strese girebilirler.

Stres, normal bir seviyeye kadar yaptığımız her işi daha özenerek yapmamıza, daha başarılı olmamızı sağlayabilen bir tepkidir fakat her şeyin fazlasının zarar olduğu gibi çok fazla stres yapılması hayatı oldukça olumsuz etkilemektedir. Kişiler stresle başa çıkamadıkları durumlarda öfke, mutsuzluk, sinirlilik gibi duygular ortaya çıkabilir.

Stresle Başa Çıkmanın Yolları 

Her kişinin kendine göre kuralları ve bir düzeni vardır. Bu kuralların bozulması ve istemedikleri bir işin yapılması kişilerin strese girmesine sebep olabilir. Stresle başa çıkmanın yollarından biri de katı kurallar koyup yıkılınca strese girmektense, yaşadığınız o anın tadını çıkarmaya odaklanmaktır.

Stresle başa çıkmanın yollarından biri de nefes egzersizlerdir. Strese girdiğiniz anlarda yapacağınız nefes egzersizleri daha net düşünmenize ve sakinleşmenize yardımcı olacaktır. Ayrıca meditasyon ve yoga gibi zihninizi, duygularını ve bedeninizi kontrol etmenizi sağlayacak uğraşlar edinmenizde stresle başa çıkmanız konusunda yardımcı olabilir.

Fazlası Zararlı Bir Duygu: Öfke

Hayat her zaman güzellikler ile gelmez. Bazen sıkıntılar yaşayabilir, üzülebilir, mutsuz olabiliriz. Böyle durumlarda öfke duymamız gayet normaldir. Ancak öfke çok ince noktaları bulunan ve fazlasıyla hissedildiğinde hem kişinin kendisine hem de karşıdaki kişiye zarar verebilecek bir duygudur. Kişiyi strese sokan, sinirlendiren, üzen konularda öfke kontrolünü sağlamak oldukça önemlidir.

Öfke Kontrolü Nasıl Yapılır?


Öfke kontrolü nasıl sağlanır bahsetmeden önce öfke kontrolü nasıl sağlanmaz ondan bahsetmekte fayda var. Hissettiğimiz öfkeyi bastırmak, içimize atmak öfke kontrolü değildir. Aksine bu durumlar birikerek daha sonraki süreçlerde daha büyük öfke patlamaları yaşamanıza sebep olabilir. Öfkeyi kontrol etmenin ilk adımı hissettiğiniz öfke duygusundan kaçmadan hissettiklerini kabullenmek ve neden olan etkenleri bulmaktır. Öfkenizin nedenini bulduğunuzda çözüm yolları üretmek her zaman daha kolaydır. Kabullenin, derinine inin ve çözüm üretin.

Öfkelendiğiniz konularda size bu duyguyu hissettiren kişiler ile konuşmanız öfkenizi daha kolay kontrol etmenize yol açar. Sizi üzen, sinirlendiren konularda açık olmanız çözüm bulmanızı ve bir daha bu durumu yaşamamanızı kolaylaştıracaktır. Öfke duymanıza sebep olan olayları sevdiklerinizle paylaşmanızın size büyük faydası olacaktır. Sevdiklerinizin verdikleri telkinler, önerdiği çözüm yolları duyduğunuz öfke duygusunun yok olmasına sebep olabilir.

Çocuklar ebeveynlerinde ne görürse ileri yaşlarda onları uygularlar. Çocukların sürekli öfkeli ebeveynlere sahip olması ileri dönemlerde her konuda çok çabuk öfkelenmesine ve bunun normal bir tepki olduğunu düşünmesine sebep olabilir. Bu nedenle çocukları olan kişilerin çocukların yanında daha sakin kalmaya çalışmaları ve öfke gibi duyguları çocuklarına yansıtmamaları gerekmektedir.

Terapist Yardımı Almaktan Çekinmeyin
Stresle başa çıkma ve öfke kontrolü konusunda kendiniz çabalıyor ancak başarıya ulaşamıyorsanız yardım almaktan çekinmeyin. Tanımadığınız ve objektif yaklaşımda bulunacak alanında uzman bir doktor yaşadığınız stres ve öfke kontrolü konularında size çevrenizdeki kişilerden daha faydalı olabilir.

Stresle başa çıkma ve öfke kontrolü konularında uygulanabilecek bilişsel davranışçı terapiler, grup terapileri gibi farklı tedavi seçenekleri mevcuttur.
Yardıma İhtiyacınız mı var?
Psikoterapi, iyi olma halinizin arttırılması amacı ile sorunun uzmanı ile (yani siz) sorunun çözümü için kullanılacak tekniklerin uzmanının (yani psikoterapistin) bir arada çalıştıkları, çoğunlukla iki ya da 3 kişinin katıldığı, sözel iletişimin ağırlıklı olarak kullanıldığı bir hedef doğrultusunda planlanan bir yolculuktur. Bu yolculuğa ihtiyaç duyduğunuzda bir telefon uzağınızdayım...